Beschrijving fietstocht

Om een goede indruk te krijgen van wat u mag verwachten is hieronder een 6-dagen route uitgewerkt over de 320 km lange fietstocht. Vanaf vertrek in Passau wordt u getrakteerd op vele mooie, leuke, interessante en gezellige bezienswaardigheden. U eindigt in het prachtige Wenen waar veel fietsers voor een paar extra nachten - bij de meeste reizen kunt u dit erbij boeken.

Fietsers langs de Donau
Fietsers langs de Donau

Fietsroute 

Op deze kaart zijn de belangrijkste bezienswaardigheden aangegeven. Klik op een marker voor meer informatie en enkele impressies

Dag 1

De eerste dag van de 6-daagse route Passau-Wenen. We beginnen in de mooie stad Passau. Voor u hier wegfietst kunt u ook even Passau inlopen voor wat leuke bezienswaardigheden. Een van de mooiste historische plekjes is hier dan ook te vinden. In Passau staat namelijk de Dom St. Stephan wat in eerste instantie al een schitterend versierde kathedraal is, maar wat er werkelijk zo bijzonder is aan deze kathedraal is niet het schitterende bouwwerk zelf, maar het orgel wat er in deze kathedraal staat. Dit is namelijk het grootste pijpenorgel ter wereld en dan ook zeer het bewonderen waard. Na de bezienswaardigheden te hebben gezien die u het bewonderen waard vindt begint de werkelijke reis. We rijden Passau uit en al snel komen we langs het dorpje Obernzell. Dit kleine dorpje heeft ondanks haar kleine formaat enkele leuke plekjes om even bij langs te gaan. Zo bevind zich hier het Beierse Nationale Museum, een Kerk in rococo-stijl en genoeg natuur- en wandelpaden om u nog uren te vermaken. Het stadje waar normaal overnacht wordt is Obermühl wat ongeveer 48 km van Passau verwijderd is. De tijd dat u aan het fietsen bent varieërd van 3,5 uur tot 5 uur. Hierna zult u voldaan aankomen bij het volgende dorpje, namelijk Obermühl. Hier kunt u even lekker uitrusten na deze eerste lange dag.

Dag 2

De 2e dag begint u in het dorpje Obermühl. Het zonnetje begint al vroeg te schijnen en zodra we beginnen met fietsen staat het zonnetje al heerlijk te schijnen. We rijden langs het prachtige water van de Donau. Het eerste dorpje wat we nu tegenkomen is Aschach. Dit is een van de kleinste dorpjes van de route waar u langskomt, maar tegerlijkertijd een van de leukste dorpjes voor actiefanaat. Hier kunt u waterskiën, vindt u enkele historische bezienswaardigheden, veel gezelligheid, lekker eten en een leuke omgeving. Voor meer informatie: Aschach.du 

Via Aschach rijden we verder langs de Donau richting Linz. Op onze route is dit de twee na grootste stad die we zullen passeren. De stad telt 190.000 inwoners en heeft voor de toerist wel het een en ander te bieden. De bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn bekeken te worden zijn:

 • Museum of Modern Arts
  Een prachtig museum vol met moderne kunst. Voor de kunstliefhebber een echte aanrader.
 • SchlossmuseumE
  Een cultuurmuseum gelegen in Linz. Voor de leergierigen een must see.
 • ARS Electronica Center 
  Alles over electronica weten? Altijd al interesse gehad, neem dan eens een kijkje in het ARS Electronica Center en laat u wegblazen!
 • Marien Dom
 • Een van de mooiste staaltjes architectuur die u onderweg zult tegenkomen. Gehuld in gothische stijl is de Mariendom echt een weergaloos bouwwerk om te aanschouwen.
 • Toeristensite Linz 
  Voor wat extra informatie over Linz en haar bezienswaardigheden kunt u verder surfen op de bovenstaande link.
 • Meer Bezienswaardigheden vind u op tripadvisor.nl

Wij zijn ervan overtuigd dat u in Linz een geweldige dag zal beleven, of dit nu in de middag, avond of nacht is maakt geen verschil.

Dag 3

Na lekker te hebben geslapen en een ontbijtje te hebben genuttigd zult u uw reis weer voortzetten met als eindbestemming het mooie Wenen. Maar voor we hier zijn staan er nog behoorlijk wat leuke steden en dorpjes op het programma. Zoals het volgende stadje waar we langskomen: Mauthausen. Dit dorpje is net als de meeste andere dorpjes op onze route klein. Mauthausen staat echter wel om een reden bekend. Namelijk het Concentratiekamp wat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gestaan en wat er voor een deel nu nog staat om te bezichtigen. Een zeer indrukwekkende plek die zeker een diepe indruk achter zal laten. Na te zijn uitgefietst, en eventueel uitgekeken bij het Mauthausen Concentratiekamp, kunt u lekker neerploffen in een stoel in een restaurant in het dorpje Bad Kreuzen en genieten van een heerlijke maaltijd alvorens naar bed te gaan. Voor wat meer info over de accommodatiemogelijkheden van Bad Kreuzen, Booking.com

Dag 4 

Vanaf Bad Kreuzen zullen we onze weg langs de Donau voortzetten. Een van de mooiere plekjes waar we langskomen is het stadje Melk. Dit dorpje staat bekend om zijn Abdij. Genaamd "De Abdij van Melk". Een bijzondere abdij die op een plek staat waar al vanaf de 11e eeuw na christus kerken en kloosters hebben gestaan. De abdij is in de 17e eeuw gebouwd toen de voormalige kerk was afgebrandt. Van deze voormalige kerk is een deel gerestaureerd en verwerkt in de nieuwe abdij. Zo is de abdij opgedeeld in een deel volledig in de barrokstijl(nieuw) en in gothische stijl(oud). Het overgrote deel van de abdij is bijna overdreven versiert en daardoor prachtig om te bekijken. Voornamelijk in het zonlicht een schouwspel om 'u' tegen te zeggen. Vanaf Melk fietsen we na uitgekeken te zijn verder richting Spitz waar we zullen zoeken naar een plek om de nacht door te komen. In het kleine Spitz zijn gelukkig genoeg accommodaties voor reizigers van de Donau-route. De meeste hotels kunt u vergelijken op booking.nl waar deze link naar verwijst: Booking.nl/Accommodaties Spitz. In het groene Spitz kunt u weer lekker uitrusten en de volgende dag weer uitgerust uw reis voortzetten.

Dag 5

De dag begint in Spitz. Na een lekker ontbijtje stapt u op de fiets en ademt u de eerste zomerlucht van de dag binnen. Een zuchtje wind voor wat verkoeling op de fiets zorgt dat u het niet te warm krijgt. U bent op weg om langs een van de oudste stadjes van deze prachtige route te fietsen. Het stadje Krems an der Donau heeft een leeftijd van meer dan 1000 jaar en veel van de geschiedenis van de stad is nog gewoon bewaard gebleven. Zo heeft het stadje nog zijn centrum van meerdere honderden jaren waar eigenlijk nooit echt veel aan veranderd is. Grijp deze kans om de historie van dit prachtige Oostenrijkse plaatsje te kunnen beproeven. Na dit wonderlijke stadje te hebben bezocht fietst u door naar Tulln an der Donau wat de laaste stop is voor de eindbestemming en het prachtige Wenen. Voor info over de accomodaties hier zie: Hotels Tulln

Dag 6

Vandaag wordt u wakker in het stadje Tulln. Hier begint u de dag rustig. De laatste stop is geweest, vandaag richting Wenen. Maar voor we meteen op de fiets stapt en meteen Tulln uitrijdt kunt u ook nog even kijken wat er in Tulln te doen is. Voornamelijk de terrasjes en het Römermuseum zijn een aanrader. Binnen exposeert het museum vele objecten uit het Romeinse tijdperk die vervolgens worden uitgelegt of toegelicht. Een zeer interessante bezienswaardigheid, voornamelijk voor die mensen die hier nog niet het fijne over weten. Na dit intrigerende bouwwerk te hebben verlaten. Vervolgen we onze reis via de Donau waarbij we nog langs twee steden komen, Korneuburg en Klosterneuburg, alvorens we arriveren in Wenen. In Klosterneuburg, wat 25 duizend inwoners telt, kunt u bijvoorbeeld nog naar musea als Sammlung Essl of Mährisch-Schlesisches Heimatmuseum. Maar u kunt ook lekker door een van de parken lopen, een geschikt plekje in de zon vinden en dan heerlijk genieten. Maar u kunt natuurlijk ook meteen doorrijden naar Wenen. Aangekomen in Wenen zult u uw ogen uitkijken. Een prachtige stad waar zeer veel te zien is, waarbij de fiets weer heel erg van pas komt. De hele stad zit vol met prachtige historische en hedendaagse architectuur die een geweldig contrast geven binnen deze bewonderingswaardige stad. Enkele bezienswaardigheden die erg populair zijn bij toeristen in Wenen:

 • Schloss Schönbrunn 
  Het Schloss Schönbrunn is een van de mooiste paleizen in Oostenrijk als het niet het mooiste is. Een echte sightseeing aanrader!
 • De Wenen Opera 
  Voor de mensen die nog nooit een opera hebben gezien, dit is uw kans! Een ervaring die zich niet zal voordoen!
 • Wijk Grinzing
  Wenen is een unieke stad en heeft als enige stad ter wereld een wijngarden in het centrum. Hier kunt u genieten van heerlijke huisgemaakte wijnen die u kunt proberen bij een heerlijk dinner.
 • MuseumsQuartier 
  Het MuseumsQuartier is een groot complex waar verschillende musea, oefenruimtes voor dans, concertzalen, etc. in zit. Een wonderlijk gebouw waar u zich letterlijk dagen kan vermaken.

Nog meer op Toptienwenenbezienswaardigheden.nl

Boek uw fietsvakantie